JADŁODZIELNIA - NIE WYRZUCAJ, PODZIEL SIĘ JEDZENIEM Z INNYMI
Miło nam poinformować, że w naszej gminie uruchomiona została pierwsza LODÓWKA SPOŁECZNA, która związana jest z ideą JADŁODZIELNI. Od 23 grudnia br. uruchomiono punkt Jadłodzielni, której głównym celem jest przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności. Jest to także miejsce, w której każdy może podzielić się i poczęstować różnymi produktami spożywczymi. Z żywności może korzystać każda osoba.
Co ważne: w tym miejscu nie sprzedajemy ani nie przyjmujemy opłat za żywność, a dzielenie się jedzeniem w Jadłodzielni jest komfortowe, gdyż zarówno darczyńcy, jak i osoby korzystające zachowują anonimowość.
Zasady korzystania z jadłodzielni są proste, zdroworozsądkowe i wyraźnie opisane na plakatach. Wyraźnie powiedziane jest też, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno:
Możemy przynieść:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
- Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”.
- Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
- Wyroby/przetwory własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
- Sery, jogurty, twarogi, w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jakich produktów nie należy przynosić:
- Żadnego rodzaju surowego mięsa.
- Produktów z niepasteryzowanego „surowego” mleka.
- Potraw zawierających surowe jaja (kremy, domowe majonezy itp.).
- Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
- Produktów , które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”).
- Produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie).
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Wyrobów alkoholowych.
Pamiętajmy by nie zaszkodzić tym, do których trafią produkty spożywcze. W Jadłodzielni można zostawiać świąteczne ciasta, pieczone mięsa, sałatki, pieczoną, smażoną czy gotowaną rybę, zupy itd. Ważne, aby wszystko było zapakowane i dokładnie opisane, koniecznie podając datę przygotowania. Korzystając z produktów wstawionych do Jadłodzielni przejmujemy na siebie odpowiedzialność. Musimy ocenić produkty organoleptycznie tzn. za pomocą węchu, wzroku, informacji na opakowaniu.
Warto wiedzieć, że data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem ,,najlepiej spożyć do”. Po upływie wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie jest nienaruszone.
Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem ,,należy spożyć do”, wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia.
Wspólnie zadbajmy także o czystość w lodówce i wokół niej. Dzielenie opiera się na wzajemnym zaufaniu. Opiekunowie Jadłodzielni będą czynili starania, by produkty były zdatne do spożycia. Zwróćmy również uwagę na wszelkie przejawy dewastacji, niszczenia sprzętu lub produktów spożywczych, tak by uruchomiona lodówka służyła mieszkańcom naszej gminy jak najdłużej.
Punkt Jadłodzielni uruchomiony został przy budynku Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Lipianach przy ul. Myśliborskiej 3 (od strony parkingu). Produkty można zostawiać i zabierać 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.
Za podzielenie się posiłkiem z osobą potrzebującą bardzo dziękujemy.